Vi tænker måske ikke meget over det i dagligdagen, men en stor del af vore tekstiler består af plast. Og ud fra et bæredygtighedsperspektiv, er det slet ikke nødvendigvis en skidt ting. Ihvertfald hvis plasttyperne er
> velvalgt i forhold til miljøbelastning i produktions-fase,
> plasttyper og design er velvalgt i forhold til at øge forbrugerens tilfredshed med produktet, og så vaske-frekvensen kan mindskes, og såfremt
> tøjet håndteres forsvarligt efter brugsfasen.
Meget mere om dette i kommende blog-indlæg.
Eksempler på tøj med plast i er vores løbe-trøje, der er fremstillet af PET, vores sweater der er en blanding af uld og akryl, og vores badedragt og nylonstrømper der er fremstillet af…nå ja … nylon, der er en polyamid.
Men hvor meget af hvor tøj er egentligt plast?
Fra lærebogen “Textiles” af Sara Kadolph har jeg hentet denne figur.
(kilde, jvf “Textiles”: Fiber Economics Bureau of the American Fiber Manufacturing Association)
Som det ses er en god del over halvdelen af verdens tekstiler syntetiske, altså fremstillet af plast. Bomuld kommer på 2. pladsen med 36% mens fibre fremstillet af natur-materialer så som cellulose og protein, de såkaldt “manufactured fibers” udgør blot 5%. Uld, som man eller nok umiddelbart kunne tro havde en meget større andel, udgør blot 2%.
Disse tal dækker over alle tekstil-fibre, altså ikke kun beklædningsfibre. For at blive klogere på sammensætningen af materialerne i vor beklædning, kan man studere den særdeles interessante og tankevækkende EU-rapport “Environmental Improvement Potential of Textiles (IMPRO -textiles)“
Percentage breakdown of consumption by fibre type for clothing and household textiles (IMPRO Textiles 2014)
Det fremgår at lidt under halvdelen (!) af vort tøj er ikke-naturlige fibre. Heri medregnes så også den manufactured fibres viskose, men den udgør en ganske lille andel.
For husholdningstekstiler er andelen af syntetiske (og fremstillede) fibre helt oppe på 70%.
Prøv at tage et kig på materiale-mærkaterne i tøjet i din egen garderobe. Og reflektér lidt over om plast-andelen i din beklædning gør dig mere eller mindre tilfreds med dit tøj.
– Kommentér gerne. Jo mere feedback og dialog, jo klogere bliver vi alle sammen –