Garn af edderkoppe-silke protein

spider-web1

Jeg har jo været på litteratur-jagt, for at blive klogere på denne wet-spinning metode, der bruges til at lave f.eks. fibrene til mælkegarn. -Og det har bragt mig VIDT omkring! I et patent fra 2003 beskrives hvordan forskere fra firmaet Nexia Biotechnologies har lavet garnfibre af rekombinant udtrykte proteiner. Anvendelsesmuligheder er utallige (jvf. dem selv); disse fibre egner sig til alle formål hvor det er ønskeligt at fibren har høj strækstyrke (tensile strength) og elasticitet. For en bio-nørd som mig er det også rigtig spændende at læse om kendskab til hvilke aminosyre-sekvenser i silkeproteinet, der resulterer i elasticiteten; aminosyre-sekvenserne er således ret godt beskrevet i patentet.

Kunne da være sjovt at kunne gå i tøj, lavet af edderkoppe-silke, eller hvad?

PatenterI min søgen efter information efter beskrivelse af hvordan man-made protein-baserede fibrer fremstilles, har jeg været på jagt i den europæiske patent database; .

Jeg har foreløbig fundet frem til følgende patenter (se links nedenfor); desværre er det ikke let af få fat i original-dokumentet i et sprog jeg kan forstå (altså ikke kinesisk), men jeg må fortsætte min søgen; nu har jeg ihvertfald nogen patent-numre at gå videre med. Hvis nogen har kommentarer, tips eller gode råd til min videre søgning, så lad mig endelig høre fra jer!

Read more