Inden sommerferien havde jeg fint besøg fra “Staden”, nemlig Journalist-Niklas fra Videnskab.dk. Anledningen var at forberede noget material, der kunne udgives i forbindelse med den nu afviklede modeuge. Det var en udpræget fornøjelse, fra min side (tror måske nok at Niklas synes jeg snakkede vel meget…:-D Men, han tog det med oprejst pande:-)) Det førte til artiklen Dansk forsker laver tekstil af græs: Er det fremtiden?, med tilhørende video🙂 samt Kend dit garderobeskab: Ved du, hvad dit tøj er lavet af? med tilhørende infografik.
Det har så medført en række andre artikler og interviews. Blandt andet “Hun forsker i at lave tøj ud af græs” på Aarhus Universitets webside, med så fine billeder; dem man ser øverst (tak for hyggelig svip-tur ud “på landet”, Ida:-))
Dansk forsker laver tekstil af græs: Er det fremtiden? Jyllandsposten, 11. aug. 2020
Er fremtiden at lave tekstiler af græs? DLF, 12. august
Forsker laver tøj af græs Kristeligt Dagblad, 13. august
Og såmænd også et ganske fornøjeligt radio-indslag i P4 Midt/Vest, 15. august
Videnskab.dk har også lavet Hvordan køber man bæredygtigt tøj? med youtube video.
Og… idag blev vi sørme interviewet til en større tysk avis! Jammen altså:-) Det ender måske endda med at jeg begynder at vænne mig til det;-) Link følger, når/hvis interview’et bringes.
Det lyder bestemt spændende.
Hvordan mon det er mht slidstyrke? F. eks. hvis det anvendes til sokker. Og hvordan mon det føles mod kroppen, hvis det anvendes til f. eks. skjorter?
Endnu engang. Spændende.
<3 Irene, du aner ikke hvor glad jeg er for den kommentar! Og, du er formentlig heller ikke klar over hvor TOP SPOT-on den er! Tak!
Som jeg ynder at sige; når man laver fibrene selv, kan man få dem som man vil have det;-) helt så simpelt er det selvfølgelig ikke. Men, det er kendt at afhængig af hvilke ‘skruer’ man skruer på, under fiber-fremstillingen, kan man opnår enddog overordentlig forskellige tekniske egenskaber, herunder fiber-styrke (og her skal det lige indskydes at slidstyrke for tekstil jo typisk afhænger af et væld af andre faktorer end udelukkende fiber-styrke; garnspinding, typen af metervare, alle mulige aspekter ved fremstilling af metervaren (tænk på er stykke strikket stof; der er stor forskel på dets egenskaber, afhængig af fx hvilke masker der er brugt, hvilke strikke-fasthed, eventuelle følge-tråde etc). Dertil kommer eventuel finishing af fiber, garn og/eller stof).
En fremstillet fiber som viskose kan have ganske forskellige styrker, afhængig af fremstillings-parametre; og viskose kan således fremstilles til at være så stærk at det kan bruges som styrkegivende fiber i bildæk; såkaldt tire-cord, som for eksempel tyske ENKA fremstiller. Viskose til beklædning er derimod typisk ikke nær så stærk; fiber-styrke kan hænge sammen med organiseringen af molekyler i fiberen, og kan skyldes en meget mere ordnet organisering (højere krystalinitet); det kan til gengæld bevirke at fiberen, og produkter af fiberen, bliver ‘stride’ og stive, hvilket typisk ikke er så hensigtsmæssigt, til tøj…
I det studie, jeg selv har lavet (hvor det dog ikke er viskose-processen jeg benytter, men derimod en mere eksperimentel ‘grøn kemi’ metode) demonstreres det at afhængig af hvilke størkne-bad der bruges og hvor meget der trækkes i fiberen, inden den størkner i sin endelige form, vil den fremstillede fiber opnå forskellig styrke. -Jeg må hellere få skrevet et egentlig indlæg om dette…
Altså sammen GIGA spændende 🙂 og også riiiiimelig teknisk;-)
Og, du har jo FULDSTÆNDIG ret i at de tekniske krav til fibre til hhv skjorte og strømper, må forventes at være forskellige. -hvis man altså ønsker høj holdbarhed. (Og ikke bare lavest mulig pris, som typisk har været det ultimative og alt-overskyggende krav til fibre til tøj…:-/). For måden man bruger og slider hhv strømper og skjorter er jo ganske forskellig.
Det er alt sammen sådan noget som jeg inderligt håber at få mulighed for at arbejde MEGET mere med; fordi din betragtning netop er så overordentlig vigtig, men desværre ikke fylder særlig meget for ‘almindelige forbrugere’, indkøbere, designere, beslutnings-tagere etc… Derfor kæmper vi bravt i tiden med at skaffe penge til at kunne arbejde videre med hele dette område. Vi har for nylig indsendt ansøgning om støtte til et projekt, hvor det NETOP er skjorte og strømper vi ønsker at arbejde med…:-)
spændende Birgit.
Fedt hvis du kan få græsset vævet eller strikket så samme materiale kan opfylde så vidt forskellige krav som sok og skjorte jo er!! det villle da være sejt.
uuh jeg gad godt ha en græs skjorte og græs sokker. og martin vil sikkert gerne dyrke græsset til dig. Han snakker ihvertfald tit om kun at lave hø i det hele…ØØh martin vil i virkeligheden lave alt hvis der er afsætning og hvis han har maskinerne.
knus fra Mette