Forskning i LCA for garn

En LCA er en vurdering af et produkts eller en services påvirkninger på miljøet gennem hele dets levetid, fra vugge til grav. I vurderingen indgår alle betydningsfulde processer i livscyklusen. LCA hedder på engelsk Life Cycle Assessment, hvorfra forkortelsen LCA stammer. En LCA kan for eksempel bruges til at beregne hvor meget drivhusgas, der udledes ved produktionen af en liter mælk.


LCA for fiber-fremstilling er et kæmpe forskningsfelt. Jeg har fundet frem til flere akademiske institutioner, der beskæftiger sig med dette, f.eks. Department of Science, Technology and Society, fra Utrecht Universitet, hvor en Li Shen (MSc) har gennemført beregningerne for bomuld versus Lenzings Modal  (cellulose-form). Derudover findes der på nettet et powerpoint-præsentation, der har været brugt ved et Lenzing Botanic Symposium i Paris, 2008.

Jeg har endnu ikke fundet nogle LCA beregninger for mælkeproteingarn, på trods af ihærdig søgning. –Og jeg ville ellers meget gerne se, hvordan nogle sådanne ser ud.

Jeg har dog fundet ud af at Dr. Martin Kumar Patel (også fra Utrecht Universitet i Holland), har publiceret en beregning på processen fra mælk til mælkepulver. –Det er da et stykke på vejen☺

Leave a Comment