Possum

tværsnit possumfiberPå vor tur til New Zealand, stiftede vi bekendtskab med den lille fyr, pungrotten, eller New Zealandsk Possum. Hvor nuttet dyret end er, så er det for mig dens pels, der er super spændende; Kvaliteten af Possum fibre/garn skulle være helt i top, med virkelig gode kvaliteter. Da fiberen er hul, er den både meget let og isolerende. Den spinder ikke særlig godt, da den mangler uldens modhager, men blandes den med uld under spindingen, kan man fremstille nogle virkelig fine kvaliteter.

Dyret kommer oprindelig fra Australien,oprindelig introduceret for dens fine pels. Men idag er dyret et udbredt skadedyr, der efter sigende bekæmpes med agressiv gift-spredning fra fly/helikopter (http://en.wikipedia.org/wiki/Common_brushtail_possum_in_New_Zealand).

 

20140126-225919

Det fiber der bruges til garn mm, stammer fra pels jægere, men det er endnu ikke videre rentabelt. Den korte histore er, som jeg forstå det, at hvis der var større efterspørgsel på Possum fibre, ville man kunne reducere gift-bekæmpelse, til fordel for pelsjægeri.

http://www.woollypossums.com/index.php?main_page=

I Danmark kan man (vist) købe beklædning, indeholdende possum fibre, via Kr. O. Skov A/S, og strikkegarn via “Sommerfuglen“. Selv overvejer jeg at tage mindre partier hjem, med henblik på videresalg, gerne til strikkenørder/strikkeklubber, hvor jeg så kan komme med et oplæg om denne og andre spændende garn-fibre. Da vi på vor NZ-tur passerede Wellington og Lowerhutt, var vi forbi virksomheden Woolyarn, der bl.a. fremstiller Zealana garner. Mere om denne virksomhed, og Zealana garner, her.

Kontakt mig endelig, om noget af ovenstående skulle have interesse.

2 thoughts on “Possum”

  1. Hej Gitte, Njaeh, jeg har nøgle nøgler med possum-strikkegarn, som jeg har taget med fra New Zealand, da vi I sin tid var nogle måneder derude… Men, de er egentlig ikke til salg, da jeg bruger det i undervisningssammenhæng… (men man må meget gerne prøve at ha det mellem fingrene, og måske endda strikke nogle småting/prøver af det…).
    I new Zealand er det bland andet Zealana, der forhandler Possum-garn. På deres side kan man se deres forhandlere https://zealana.com/stockists/. Nærmeste forhandler er tilsyneladende i Kiel; http://www.wollwerkstatt-kiel.de/c320_zealana-possumgarn/.
    Men, hvis du er interesseret i at finde frem til andre, der ønsker at bestille Possum-garn hertil fra NewZealand, skal jeg gerne “efterlyse” andre Possum-interesserede strikkere i et blog-indlæg, så I kan gå sammen og splitte fragt-opkostningerne…?

Leave a Comment